JennieFlink Yhdessä löydämme ratkaisuja

Velkaantumisen vauhti muistettava maksamisen helpottuessa

Uusi maksupalveludirektiivi PSD2 (Payment Services Directive 2) astuu voimaan tammikuussa 2018. Säätelyn muuttuminen tulee mahdollistamaan palveluntarjoajille helppokäyttöisempien ja uudenlaisten palveluiden luomisen kuluttamisen valvontaan ja oman talouden seurantaan.

 

PSD2 antaa pankin ulkopuolisille yhtiöille mahdollisuuden liittää esimerkiksi maksupalvelun, mobiilipankin tai talouden hallintasovelluksen olemassa oleviin pankkitileihin. Se velvoittaa pankkeja avaamaan tilitietoihin liittyviä rajapintoja kolmansille osapuolille. Jos olet antanut luvan, voi kolmas osapuoli siis esimerkiksi veloittaa sinulta automaattisesti erilaisiin ostoksiin liittyviä maksuja.

 

Kokonaisuus muuttaa maksamista perusteellisesti, minkä myötä myös käsityksemme rahasta voi muuttua. Käteistä ei enää näy, ja kohta maksusuorituksiakaan ei tarvitse tehdä itse.

 

Samaan aikaan suomalaiset velkaantuvat nopeammin kuin koskaan. Tässä piilee riski siitä, että maksamisen helpottuminen ja oman maksukyvyn hämärtyminen johtavat suomalaisten massiiviseen velkaantumiseen ja lukuisiin henkilökohtaisiin talousongelmiin. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää pystyä ymmärtämään muutosta myös inhimilliseltä yksilön oman taloudenpidon kannalta. Talouden hallinnan ymmärtäminen on maksamisen ja velallisuuden suhteiden muutoksessa yhä tärkeämpää, jotta voimme välttyä velkaantumiskatastrofeilta.

 

Velan kerääntymisen taustalla voi loppujen lopuksi olla esimerkiksi hetkellisiä maksuvaikeuksia, sairastuminen tai tapaturma, yrityksen omia tai sen yhteistyökumppaneiden ongelmia. Velkaantuminen voi tapahtua äkillisesti ja yhä huomaamattomammin.

 

Muutoksessa meidän on pidettävä kiinni korkeasta maksumoraalistamme ja vielä eurooppalaisittain vähäisestä velkaantumisasteestamme. Maksamisen ja luottojen ottamisen helpottuminen ei saa johtaa velkaongelmien kasvuun. Tätä voimme ehkäistä puhumalla avoimesti taloudesta ja myös mahdollisesti meitä kohtaavista talousvaikeuksista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juha Hämäläinen

EUssa tulisi ottaa käyttöön henkilökohtainen konkurssi keinona vapautua veloistaan. Puritaaneille tämä kuulostaa vastuuttomalta, muttei se sitä ole.

Tällä siirretään merkittävästi vastuuta lainoittajille. Niiden on entistä tarkemmin tutkittava asiakkaidensa maksukyky. Lisäksi tällä vapautetaan syyttään maksukyvyttömiksi tulleet kuten työnsä tai työkykynsä menettäneet.

Tästä kaikesta seuraa tietenkin vaikeampi lainansaanti ja korkeammat korot. Tämä on vain hyväksi, koska se myös vähentää velkavetoista talouskasvua, mikä on sairas ilmiö muututtuaan krooniseksi kuten nyt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitähän Jennie on mieltä tilanteessa, kun Kiinan velkakupla aivan väistämättä burstaa ulos ? Perunakilokin maksaa sillon 1.000 euroa.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Maksamisen ja luottojen ottamisen helpottuminen ei saa johtaa velkaongelmien kasvuun."

Flinkin edellinen, mutta poistettu kirjoitus oli jonkinlainen karkea OK Perinnän mainos. Nyt sitten Flink on huolissaan maksumoraalista ja ylivelkaantumisesta, vaikka juuri velkaongelmat hänetkin elättää. OK Perintä elää velallisista – mistä Flinkin huoli velkaongelmista oikein johtuu?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Järjestelmämme perustuu jatkuvaan velan kasvuun, osta, osta, kuluta enemmän, yötä päivää on kaupat auki jne.

Valtiot selviävät lyhennyksistä ottamalla lisää velkaa mutta meidän piruparkojen pitää maksaa.

Lukekaapa Ville Iivarisen kirja: RAHA

"Tässä piilee riski siitä, että maksamisen helpottuminen ja oman maksukyvyn hämärtyminen johtavat suomalaisten massiiviseen velkaantumiseen ja lukuisiin henkilökohtaisiin talousongelmiin"

Tämähän nimenomaan on pankkitoiminnan tarkoituskin. Miät siitä hurskastelemaan?

Toimituksen poiminnat